Bătălia de la Oarba de Mureș, pe culmile nemuririi

Bătălia de la Oarba de Mureș, pe culmile nemuririi

Pe 17 septembrie 1944 începea martiriul celor 11.000 de ostași români care aveau să intre în Istorie la Oarba de Mureș. Până pe 5 octombrie 1944, militarii Armatei a 4 a române, aflată sub comanda generalului sovietic Serghei Trofimenco în urma actului de la 23 august, au fost trimiși la moarte sigură spre înâlțimile Dealului Sângiorgiu, apărate de Divizia Germană 8 SS, sprijinită de trupe horthyste.

Soldați, subofițeri și ofițeri, și-au dat viața într-o luptă inegală, nejustificată din punct de vedere strategic și lipsită de sprijin din partea noilor aliați sovietici, staționați la doar câțiva kilometri de aliniamentul bătăliei.

Asaltul de la Oarba de Mureș este unul dintre cele mai glorioase sacrificii colective ale Armatei Române și rămâne un exemplu nemuritor de devotament și onoare militară în slujba idealului național de independență și unitate a românilor.

Spuneți copiilor voștri că înaintașii lor au înfruntat moartea pentru ca generația de astăzi să trăiască în demnitate, într-o patrie unită prin sacrificiu suprem a sute de mii de eroi!

Lasă un răspuns