Declarația Raisei Enachi, duputat AUR ales în Circumscripţia electorală nr. 39 Vaslui în data de 6.12.2020:
Astăzi, aleșii poporului s-au aprins în declarații în Plenul Camerei Deputaților, mai exact nu se înțeleg cei din PSD cu cei din PNL pe subiectul pensiilor ocupaționale.
Deci discutăm despre proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene.
Proiect ce are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.86/2021, care prevede crearea cadrului legal pentru stabilirea condiţiilor de aplicare a prevederilor art.11 şi 12 din Anexa VIII la Partea I, precum şi a art. 39 alin.(2) din Partea a II-a, ale Regulamentului (CEE, Euratom, CECO) nr.259/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 de instituire a Statutului funcţionarilor Comunităţilor Europene şi a Regimului aplicabil celorlalţi agenţi ai acestor Comunităţi, precum şi a unor dispoziţii speciale aplicabile temporar funcţionarilor Comisiei. De asemenea, se urmăreşte reglementarea procedurii de calcul şi de transfer a drepturilor de pensie ale funcţionarilor Uniunii Europene, către sistemul de pensii al Uniunii Europene, respectiv a valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcţionarilor UE dobândite în România (TRANSFER-IN), precum şi procedura de transfer către România, a valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcţionarilor UE, dobândite în sistemul de pensii al UE (TRANSFER-OUT).
Avem:
– avizul negativ al Consiliului Legislativ;
– avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social;
– avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi;
– avizul favorabil al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului;
– avizul favorabil al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională;
– avizul negativ al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale;
– avizul negativ al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi;
– adoptată de Senat;
– raport de adoptare cu amendamente admise al Comisiei de Muncă.
Referitor la obiectul de reglementare al proiectului de lege, se precizează că: „sistemul de pensii al funcționarilor europeni (PSEUI) funcționează ca un fond noţional, ceea ce înseamnă că nu este un fond de investiţii propriu-zis. Totodată, acest sistem (PSEUI) este o schemă de pensii ocupaţionale şi nu funcționează ca un sistem de tip redistributiv. Într-un astfel de sistem de pensii, rata contribuției la sistemul de pensii sau prestațiile de pensii sunt ajustate pentru a se obține un echilibru anual între contribuțiile colectate și cheltuielile cu pensiile. În cazul în care nu se poate obține un astfel de echilibru, diferența se finanțează din buget, prin intermediul impozitelor și taxelor.
Prevederile prezentului proiect de lege contravin principiilor solidarităţii între generaţii şi, respectiv, al contributivităţii, care stau la baza sistemului public de pensii, reglementat de Legea nr.263/2010”. (Raportul Comisiei de muncă)
Cum este posibil a fi transferate sume dintr-un fond de pensii contributiv într-un fond de pensii acumulativ?
Ca să și înțelegem toți, se creează regim aparte pentru românii noștri care lucrează în instituțiile UE, și aici cum facem cu restul românilor, fiind tot ai noștri? Creăm drepturi pentru unii nu și pentru alții?
Din nou gaură la bugetul tării, asta faceți dragă coaliție, de fapt NIMIC.
Oare le vor ajunge 20 de ANI ca să rezolve promisiunea cu „pensiile speciale” sfidătoare la adresa romanilor?!!!
NU cred!
Ipocrizia a urmat chiar la începutul sesiunii de vot, și anume de a scoate de pe ordinea de zi a votului final acest proiect.
Deci, încălcare de procedură, scuza lor a fost dată pe cutumă cum sunt ei obișnuiți de peste 30 de ani și o decizie a CCR fără număr, care spune că „Parlamentul este suveran”.
O fi Parlamentul suveran, însă în limitele Constituției și a regulamentelor.
Circ dragi români, ne lipsește pâinea și untul.